快捷導航

名校女過萬元生日禮物電腦硬件竟屬過時Intel i7 2600 與

新手Duck

尚未整合(綁定)Facebook帳戶登入
小妹我係出身一個綜援家庭
屋企其實都算三餐不繼
但係我讀嗰間係名校, 所以身邊嘅人好多都好有錢, 得我一個咁窮連電腦都冇
手機仲用緊samsung note2
呢件事發生我早排身上
因為我就嚟十六歲生日
所以阿媽見我平時學校需要做功課唔想我咁辛苦去圖書館借電腦做
就去做左黃金買部電腦畀我
因為平時聽人講去黃金砌機比較平
所以阿媽就去咗黃金畀錢人砌機
初頭諗住買部三四千蚊文書機就算
但係個sales就話如果要讀設計嘅話就需要畫圖執相, 例如photoshop同Autocad
我又諗住第日讀大學讀設計方面嘅嘢
所以就建議我哋加多少少錢買部貴啲嘅電腦
最後我哋都畀咗九千蚊佢買咗一部電腦(淨主機)
之後我哋過咗兩個鐘去攞部電腦嘅時候, 佢先講九千蚊其實未包正版window, 如果想平就自己裝(暗示叫我哋裝翻版)
但係呢方面我係知識所以問題解決方法問我可唔可以幫我嗰個翻版
但係佢話佢係正當商人唔可以幫人裝翻版
所以最後都兜轉轉都畀咗一千蚊去買個家用版window 10
但過多五分鐘佢出嚟又話windows 10家用版冇曬貨得返windows專業版嗰個就貴1000蚊總共2000
之後佢又話如果唔同佢買嘅話佢就唔會順手幫我哋裝埋, 自己出去單買人哋一定唔會幫我裝
最後都死死氣加多二千蚊畀佢
最後買個mon畀我哋可唔可以有優惠, 之後佢話加500蚊買個二手嘅14吋畀我
d訊號線加多20蚊就有, 最後都係加咗畀佢, 總共用咗10500蚊
但係最近先發現
當我剪片同埋執相嘅時候發現部機好lag
然後我叫一個同學上嚟同我整電腦嘅時候先知我畀人呃咗
我個cpu係i7-2600 gpu係gtx 650ti 500gb硬盤 12gb ddr3 ram
雖然我同學都唔清楚部電腦真正值幾多錢
但就肯定唔值呢個價, 同埋啲硬件係啲舊嘢嚟
事後我返去黃金同佢理論問佢點解部電腦咁貴都會lag
佢就話部電腦係i7而且又多ram 又可以打到機, 應該係我唔識用d software搞成咁
然後我問佢可唔可以同我退貨
之後佢就話係我畀錢叫佢砌部機, 而且部機有冇壞唔可以因為咁退貨
想問而家點算好?
我唔敢同阿媽講畀人昆咗好多錢
而家連上網睇片都有少少慢
我怕佢又會傷心, 可以點做好?

新手Duck

200幫你收

新手Duck

水魚

新手Duck

我都係用i7 2600#yup# 部腦2012年砌

新手Duck

睇到一半已經唔忍心睇落去 蠢真係好慘